Så let sikrer du, at din lås er i topform

7. november 2019 Nyheder

Brug låsespray

Sprayen skal blot rystes let – så er den klar til brug. Du placerer sprayens plasticrør i nøglehullet, og holder sprayknappen nede i et sekunds tid, og stikker derefter nøglen i låsen og drejer et par gange. Låsespray tørrer som regel hurtigt, er lugtfri, uden farve og binder ikke støv og snavs so andre typer smøremidler gør. Derfor er det en god ide at bruge låsespray beregnet til formålet.

Brug låsefedt

Låsefaller og lignende smører du nemt med låsefedt. Fedtet trænger ind i stålets mikroskopiske ujævnheder og giver fallen en glat og hård overflade. Det sikrer, at døren lukker lettere og mere lydløst. Låsefedt er fugtgivende, mindsker korrosion og binder ikke salt. Du kan også bruge låsefedt til smøring af hængsler og lign.

Vedligehold af cylindre

Inden du første gang anvender låsen skal den smøres med låsespray. Det sikrer, at cylinderens funktion altid er optimal. Vi anbefaler, at du smører med låsespray for hver 5.000 åbninger – dog mindst en gang hvert halve år. I vintertiden skal du være ekstra opmærksom over for særligt udsatte cylindre. Det kan fx. være gitterportlåse og udendørs stålskabe, som bør smøres en ekstra gang for at gardere imod tilfrysning af låsen. Hvis låsen fryser, så kan du med fordel bruge isopropylalkohol. Brug aldrig olie, grafit eller fedtstof i cylinderen.

Vedligehold af hængelåse

Du skal bruge låsespray til at smøre hængelåsens nøglehul, mens bøjlehullet og bøjlens flade side skal smøres med låsefedt.

Hold nøglerne rene

Du forlænger låsens levetid, hvis du er omhyggelig med at holde nøglerne rene, da de ellers fører smuds og snavs med ind i cylinderen, og dermed kan skade mekanismen. Derfor bør du af og til rengøre nøglen. Vær opmærksom på, at nøgler til elektroniske systemer så som CLIQ indeholder elektronik, og at nøglerne ikke er vandtætte. Hvis nøglen bliver våd, skal du derfor fjerne batteriet og tørre nøglen ved stuetemperatur.

Hold overfladerne rene

En fugtig klud – uden sæbe – er nok til at du kan aftørre produkter af lakeret messing. Til poleret messing skal du pudse med pudsecreme uden slibemiddel. En fugtig klud (evt. med sæbe) er perfekt til at aftørre produkter, der har overflade af krom, rustfrit stål eller rustfrit look. Ved messingcylindre skal du sætte nøglen i, mens du pudser, da det forhindrer pudsecreme i at trænge ind i cylinderen. Til sidst skal nøglen aftørres grundigt. Man må ikke overmale cylindre og andre produkter med bevægelig mekanisme.

Vedligehold af dørgreb

Det er en god idé at efterspænde gennemgående skruer og pinolskrue en gang om året. Rengøring foretages med en fugtet klud. Anvend ikke rengøringsmidler der har en slibende effekt eller indeholder opløsningsmiddel. Dørgreb med nålelejer er smurt fra fabrikken og kræver ikke yderligere smøring.

Vedligehold af dørlukkere

Dørlukkere fungerer bedst, hvis de tjekkes jævnligt. Den perfekte dør lukker helt, uden at der bliver brugt for stor kraft, og uden at døren banker i, og døren må heller ikke støde mod en væg eller lignende ved åbning – det anbefales at man monterer et dørstop.

Vedligehold af el-slutblik

Du skal blot smøre de bevægelige dele af el-slutblikket med låsefedt for hver 5.000 åbninger – dog mindst en gang hvert halve år.

Vedligehold af kortlæsere

Kortlæsere og tastaturer Kortlæseren aftørres bare med en fugtet klud. Læseren renser du effektivt ved at bruge et rensekort to gange. Er læseren placeret udendørs, kan det være nødvendigt at rengøre den oftere, end hvis den er placeret indendørs.